Tel: 0212 233 09 99 Pbx    E-Mail: bilgi[at]bridgeyurtdisiegitim.com   1999'dan bu yana "Geleceğe Açılan Köprünüz"

Akreditasyonlarımız

ec englishembasy englishkaplan internationallsi languages schoolstaford housestgiles international


BİR KÖRFEZ ŞEHRİ: SAN FRANCISCO

San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaliforniya eyaletinin kuzeyindeki San Francisco Körfezi Bölgesi'nde bulunan en önemli kültür ve finans merkezdir. 

Şehir, San Francisco Yarımadası'nın kuzeyine kurulmuştur. Batısında Büyük Okyanus, kuzey ve doğusunda ise San Francisco Körfezi bulunur. Yüzölçümü 600,6 km2 olan bölgenin yüzde 79.79'u su alanı, San Francisco Yarımadası'nın kuzeyinde bulunan 121,4 kilo metrekaresi ise kara alanıdır. 

İspanyollar 1776 yılında, bugün Golden Gate köprüsünün bulunduğu yere bir kale ve adı Assisili Francesco ile anılan bir Hıristiyan Misyoner binası yaptı. 1848'de başlayan “Kaliforniya Altına Hücum” döneminde şehir çok hızlı bir şekilde büyüdü ve kısa sürede batı kıyısının en büyük şehri konumuna ulaştı. San Francisco 1906 yılında meydana gelen yıkıcı deprem ve yangınlarla adeta yok oldu, fakat kısa sürede tekrar inşa edildi. Şehir, II. Dünya Savaşı boyunca Pasifik Cephesi'ne çok sayıda asker gönderdi. Savaştan sonra; görevdeki askerlerin dönüşü, büyük göç dalgası, bölgedeki liberalcilik akımı ve diğer faktörlerle şehir hızla büyüdü. Gelişen hippi akımı ve insan hakları hareketiyle San Francisco, Birleşik Devletler içerisinde liberalizmin adeta kalesi durumuna geldi.

Günümüzde San Francisco uluslararası finans, ulaşım ve kültür merkezidir. Şehir ayrıca yaz sisleri, dik kayaları, ilginç tramvay sistemi, Çin mahalleleri ve aralarında Golden Gate Köprüsü'nü de bulunduran modern ve  Viktorya Mimarisi ile popüler bir turizm merkezidir.

San Francisco Tarihçesi

San Francisco şehrine ait en eski yerleşim ile ilgili arkeolojik kanıtlar, ilk yerleşimin M.Ö. 3000 yılında yapıldığını gösterir. Ohlone yerlileri Kuzey Kaliforniya'yı 6. yüzyıl civarında ele geçirdiler. Gaspar de Portola'nın liderliğini üstlendiği bir grup 1769'dan itibaren Yukarı Kaliforniya'yı sömürgeleştirmek için birtakım keşiflerde bulundu. Yedi yıl sonra, 1776'da, Juan Bautista de Anza tarafından yönetilen bir grup keşifçi, daha sonraları José Joaquin Moraga tarafından kurulacak olan San Francisco Garnizonu için arazi belirlediler. Aynı yıl, Fransisken misyoneri Francisco Palóu, Assisili Francesco Misyonerlik Binası'nı (Mission Dolores) kurdu. 

Bölge, 1821'de İspanya'dan bağımsızlığını kazanarak Meksika'nın bir parçası haline geldi. Meksika yönetimi altındaki bölgede misyonerlik faaliyetleri kademeli olarak azaltıldı ve bölge özelleştirildi. 1835'te İngiliz William Richardson, ilk bağımsız çiftliğini Portsmouth Meydanı civarında kurdu. Richardson, Belediye Başkanı Francisco de Haro ile şehrin planlamasını yaptı ve daha sonra bölgeyi Yerba Buena adıyla Amerikan yerleşimcilerine açtı. Komodor John D. Sloat, Meksika-Amerika Savaşı sırasında, 7 Temmuz 1846'da Kaliforniya'yı Birleşik Devletlere katmak istedi. Yerba Buena adı ertesi yıl San Francisco olarak değiştirildi. Meksika bölgeyi savaş sonunda resmi olarak Birleşik Devletlere terk etti. San Francisco tersane ve liman açısından bir cazibe merkezi olmasına rağmen zorlu coğrafyası ile hala küçük bir yerleşim merkeziydi.

San Francisco Ekonomisi

Kaliforniya’da altına hücum, bir sel gibi altın arayıcılarını bölgeye çekti. Altın arayıcıları San Francisco'dan Benicia'ya kadar yayıldılar. Bölgenin çok sayıda insan çekmesiyle 1848'de 1.000 civarı olan nüfus 1849'da 25.000'e ulaşmıştı. Kaliforniya kısa sürede imtiyazlı eyalet oldu ve Birleşik Devletler Ordusu San Francisco Körfezi'nin güvenliğini sağlamak amacıyla Golden Gate bölgesinde Fort Point Kalesi ile Alcatraz Adası'na bir hisar kurdu. Bölgede gümüşün bulunması ile nüfus inanılmaz derecede arttı. Sürekli şehre gelen madenciler ile şehir geniş bir alana yayıldı. 

Girişimciler, altına hücumdan kaynaklanan zenginliklerini kullanmak istediler. Bu girişimler içinde ilk kazananlar, 1852'de kurulan Wells Fargo olmak üzere, bankacılık ve demiryolu sektörüydü. San Francisco Limanı'nın gelişmesi ile şehir bir ticaret merkezi haline geldi. Bölge halkının ihtiyaçlarına cevap vermek adına birçok firma açılmıştı. Bunlardan bazıları Levi Strauss'in kurduğu kumaş mamulleri ticarethanesi ve Domingo Ghirardelli'nin kurduğu çikolata fabrikasıdır. Şehre yeni göç eden işçiler, şehrin çok dilli olmasına neden oldu. Demiryollarında çalışan Çinliler, Çin Mahallesi'ni kurdular. İlk tramvay 1873 yılında Clay Street'ta faaliyete geçti. Şehirdeki Viktorya evleri bu dönemde şeklini almaya başlamış ve şehrin sivil liderlerinin bölgeye bir park açılması ile ilgili kampanyaları, Golden Gate Parkı'nın planlanması ile sonuçlamıştır. San Franciscolular nitelikli okullar, kiliseler, tiyatrolar gibi sosyal yaşam binaları inşa ettiler. Sonraki yüzyılda; San Francisco, dikkat çekici stili, görkemli otelleri ve Nob Hill'deki gösterişli köşkleri ile bilinir oldu. 

18 Nisan 1906'da saat 05.12 sularında, büyük bir deprem San Francisco'yu ve Kuzey Kaliforniya'yı vurdu. Yıkılan şehir çok hızlı bir şekilde yeniden inşa edildi. Amadeo Giannini'nin daha sonra Amerika Bankası adını alacak olan İtalya Bankası geçim kaynağı yok olmuş insanlara kredi verdi. Nob Hill'de yıkılan köşklerin yerine büyük oteller inşa edildi. Belediye Binası yeniden yerinde yükseldi ve şehir Panama Kanalı'nın açıldığı gün 1915'de yeniden doğumunu kutladı. 

II. Dünya Savaşı boyunca San Francisco Tersanesi, Pasifik Cephesi'ne yapılan operasyonlar için merkez konumuna geldi. Savaş yüzünden birçok insan askere alındı. Savaş sonrasında göreve gidenler geri döndü ve bunların yerine çalışmaya gelenlerin çoğu şehirde kalmayı tercih etti. Birleşmiş Milletler kuruluş belgesi olan Birleşmiş Milletler Sözleşmesi 1945 yılında bu kentte imzalandı. Yine Japonya ile savaşı bitiren antlaşma da 1951 yılında bu kentte imzalanmıştır.

1989 Loma Prieta depremi, San Francisco'da özellikle Marina ve South of Market bölgelerindeki binalarda hasara neden oldu. Embarcadero Çevre yolu ve Merkezi Çevre yolu çöküntülere uğradı. Bütün bunlar şehrin tarihi bölgelerini ıslah etmesine neden oldu.

1990'ların sonuna kadar olan süreçte internet teknolojisinin gelişmesi yeni bir iş sahasının oluşmasına ve birçok yeni şirketin açılmasına vesile oldu. Yatırımcıların ve bilgisayar mühendislerinin, daha sonra satış ve pazarlama uzmanlarının şehre göçü ile sosyal manzara değişti. Şehrin fakir bölgeleri hızla zenginleşti. 2001 yılında gelişen olumsuz olaylarla kurulmuş birçok şirket battı ve bu şirketin elemanları şehri terk etti. Buna karşın yüksek teknoloji ve yatırımcılık, San Francisco ekonomisinin dayanak noktasını oluşturmaya devam etti.

San Francisco Amerika’nın önde gelen şehirlerinden olduğu için hemen hemen tüm büyük otel zincirlerinin bir şubesini şehrin merkezinde bulmak mümkündür. Şehirde içerik açısından zengin kitap evleri, kültürel ve sanatsal aktiviteler bulunur. Diğer tüm Amerikan şehirlerinde olduğu gibi, San Francisco’da da tüm mağazaları kolaylıkla bulabilirsiniz. San Francisco aynı zamanda sunduğu turist atraksiyonlarının sayısına bağlı olarak sonsuz hediyelik eşya seçeneği sağlayan bir şehirdir.

San Francisco’da Yurt Dışı Eğitimi

  • Converse San Francisco Dil Okulu 
  • EC San Francisco Dil Okulu 
  • ELS San Francisco Dil Okulu
  • Embassy San Francisco Dil Okulu
  • ILSC San Francisco Dil Okulu
  • Kaplan San Francisco Dil Okulu
  • LSI San Francisco Dil Okulu
  • ST Giles San Francisco Dil Okulu
  • Stafford House San Francisco Dil Okulu
  • Talk San Francisco Dil Okulu